>

Wednesday, 22 October 2014

Kenapa Perlukan Suplemen ?

Kenapa Perlukan Suplemen ?

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Hari ni saya nak kongsikan kenapa kita perlukan suplemen ya sedangkan orang dulu-dulu zaman tok nenek kita kita tak ambil suplemen pun sihat ja. 

Ha..hal ini kerana mereka pada zaman dahulu udara yang bersih dan mereka dulu sering mengambil ulam-ulaman dan makan buah buahan segar tanpa racun serangga yang kebiasaannya mereka tanam dan makan sendiri.

Kini, peralihan zaman telah berlaku peningkatan teknologi seiring dengan pencemaran alam dan kebanyakan makanan atau buah buahan yang kita ambil telah diubah genetiknya untuk meningkatkan kualiti tetapi kita tak tahu apakah kesan jangka panjang terhadap manusia.

Kini jika anda rasa anda sihat anda tidak perlukan suplemen atau vitamin sebenarnya tanggapan anda salah. Kenapa?
Jom baca.Kenapa Kita perlukan suplemen ? Kenapa Perlukan Suplemen ?

  • Terdedah kepada pencemaran - Kita sering terdedah kepada pencemaran alam sekitar terutamanya pencemaran udara. Pencemaran ini mempunyai radikal bebas yang boleh menjejaskan kesihatan badan terutama kesihatan paru-paju dan jantung.


Kenapa Perlukan Suplemen ?

  • Badan memerlukan dos yang lebih tinggi bagi sesetengah nutrien - Nutrien ini kita hanya boleh diperolehi daripada makan. Sebagai contoh untuk mendapat vitamin C yang cukup anda perlu mengambil 7 biji oren sehari. Ha..ni baru untuk vitamin c belum lagi vitamin-vitamin yang lain. ;p

Kenapa Perlukan Suplemen ?

  • Buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin terjejas dan tercemar akibat racun serangga atau bahan kimia lain - Racun serangga atau bahan kimia yang disembur terhadap buah-buahan dan sayur-sayuran kita akan menjejaskan kualitinya. Selain itu, tanaman yang ditanam ditanah yang tidak subur dan bukan organik juga akan menjejaskan kualitinya.


Kenapa Perlukan Suplemen ?

  • Amalan gaya hidup - Mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat seperti kurang bersenam atau bersukan dan merokok juga boleh menjejaskan kualiti kesihatan kita. Selain itu, kehidupan yang sering sibuk dengan kerjaya juga menyebabkan ramai orang terpaksa mengambil makanan segera dan makanan diluar sebagai makanan rutin mereka untuk memenuhi tuntukan badan juga akan menyebabkan badan tidak cukup nutrien yang penting.


Kenapa Perlukan Suplemen ?

  • Amalan pemakanan yang tidak seimbang - Amalan pemakanan yang tidak seimbang juga boleh mempengaruhi penyerapan dalam badan. Makan ikut rasa boleh mengundang padah kerana boleh menyebabkan penyakit. Banyak penyakit datangnya daripada mengambil makanan secara berlebihan seperti obesiti, kolestrol tinggi, darah tinggi dan penyakit jantung. Selain itu, pengambilan kafein, gula dan garam secara berlebihan juga boleh mengganggu penyerapan nutrien badan.

Kenapa Perlukan Suplemen ?

  • Langkah berjaga-jaga dan pencegahan awal - Pengambilan suplemen untuk memenuhi nutrien tubuh badan juga adalah salah satu langkah pencegahan awal penyakit- penyakit kronik yang sememangnya datang tanpa diundang.

Ha..tulah antara sebab kenapa kita perlukan suplemen untuk tubuh badan kita. Akan tetapi suplemen bukanlah pengganti kepada makanan seharian kita , ia hanya membantu melengkapkan nutrien yang badan kita perlu untuk mengekalkan kesihatan badan kita.

Semoga bermanfaat :D


"INGIN MENDAPAT 4-5-6 ANGKA SEBULAN DENGAN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE. HUBUNGI SAYA!! HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN! WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN! DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSLUSIF DI FB DAN TELEGRAM"


Untuk maklumat lanjut klik link dibawah ini.
Ingin tahu bagaimana CARA NAK JADI AHLI
Ingin tahu KELEBIHAN SHAKLEE

# produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
#untuk sebarang pertanyaan @ maklumat lanjut sila hubungi :-
Anis Nasuha
SID : 1154703
Whatsapp/sms : 019-5690905
Fb/pinterest/intagram/tweeter : Anma’s Healthcare
email : anmashealthcare@google.com

Pengedar COD sekitar Alor Setar

nRelate Posts Only