>

Sunday, 25 January 2015

Kenapa Asid Folik Sangat Penting Terutama Kepada Wanita ?asid folik


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini saya nak kongsikan serba sedikit kenapa asid folik sangat penting terutamanya kepada wanita. Asid folik ini sangat  penting terutama kepada wanita yang merancang kehamilan.

Keperluan Asid Folik


penyakit akibat kekurangan asid folik
Penyakit Spina Bifida (google)


Pernahkah anda melihat "Penyakit Spina Bifida" ini? Spina bifida bermaksud "sumbing tulang belakang". Ia berlaku apabila tiub neural tidak berkembang dengan betul menyebabkan saraf tunjang tidak tertutup sepenuhnya dan terdapat jarakan (gap) di antara vertebra. Saraf tunjang dan saraf-saraf juga tidak berkembang dengan sempurna.

Asid folik yang secukupnya membantu melindungi bayi dalam kandungan anda daripada kecacatan dalam sistem sarafnya (kecacatan tiub neural) seperti spina bifida.

Spina bifida berlaku apabila pelindung yang melitupi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.

Dalam masa 12 minggu pertama kehamilan, otak dan sistem saraf bayi terbentuk dan berkembang dengan pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu.


Proses ini berlaku pada hari ke 15-28 hari selepas persenyawaan antara ovem dan sperma. Oleh itu, semasa merancang kehamilan lagi bakal ibu disarankan mengambil asid folik secukupnya untuk mengelakkan penyakit ini terjadi kepada bayi. Biasanya pada hari proses tersebut berlaku bakal ibu itu sendiri belum mengetahui akan kehamilannya itu. Bertindaklah sebelum terlambat.

Oleh itu, kepada semua wanita yang sudah berkahwin atau belum berkahwin anda dinasihatkan mengambil asid folik secukupnya untuk persediaan badan menerima kehadiran bayi suatu hari nanti selain memperolehi khasiat lain.


kecatatan akibat kekurangan asid folik
Sumber google


Apakah Asid folik ini ?

Asid folik adalah salah satu vitamin dalam kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu. Sesetengah makanan seperti roti dan bijirin sarapan diperkuat dengan asid folik.

Sumber

Apakah Manfaat Vitamin B


Antara manfaat vitamin B kepada wanita adalah :

  • Bagi ibu mengandung vitamin B membantu perkembangan sense dalam otak bayi. Dalam kata mudah membantu perkembangan otak bayi untuk menjadikan bayi lebih bijak.
  • Memberikan serta meningkatkan tenaga bagi wanita yang mudah letih terutama kepada ibu-ibu. Selain itu, vitamin B juga dapat membantu proses pemulihan selepas bersalin
  • Membantu mengelakkan kemurungan

Cadangan Pengambilan B complex Shaklee Untuk Keperluan Vitamin B Yang Penting


b complex shaklee
Vitamin B


B complex shaklee

  • Mempunyai asid folik secara semulajadi yang pertama didunia dengan kadar serapan yang tinggi (bioavailability) dan berkualiti.
  • Mempunyai 8 vitamin B ( B1, B2, B3, B5, B6, B12, Asid Folik dan Biotin ) yang diperlukan termasuk Biotin dan Asid Folik.


Selain itu, antara kebaikan Vitamin B secara ringkas ialah menukarkan makanan kepada tenaga, melawan tekanan, membantu tumbesaran, rambut beruban dan gugur, baik untuk mata, baik untuk mata, meredakan senggugut, mencegah perlcche dan detofikasi.

Anda mungkin Meminati untuk mengetahui lebih banyak mengenai Vitamin B shaklee:


Jom dapatkan Vitamin B untuk kesihatan anda dan juga bayi bagi ibu-ibu yang merancang kehamilan sekarang dengan klik gambar dibawah untuk memberi terus secara online 


atau hubungi saya seperti maklumat yang tertera dibawah. :D
eh..nanti dulu..sempena bulan Januari 2015 ini Shaklee telah membuat promosi keatas produk Alfafa, Vivix dan Vita-Lea untuk kanak-kanak.


untuk keterangan lanjut jom klik link:
Inginkan penjimatan lebih 5% pembelian produk shaklee dengan menjadi ahli Shaklee?? Untuk maklumat lanjut klik link dibawah ini.# produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.


#untuk sebarang pertanyaan @ maklumat lanjut sila hubungi :-


Anis Nasuha
SID : 1154703
Whatsapp/sms : 019-5690905
Fb/pinterest/intagram/tweeter : Anma’s Healthcare
email : anmashealthcare@google.com
=========================================================================
"INGIN MENDAPAT 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN DAN LEBIH LAGI DENGAN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE. HUBUNGI SAYA!! HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN! WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN! DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSLUSIF DI FB DAN TELEGRAM"
=============================================================

nRelate Posts Only