N0
|
Jenis vitamin
|
Fungsi
|
Sumber
|
Kesan
Kekurangan
|
1
|
B1 - Thiamine
|
- ·
penting untuk pencerakinan dan penggunaan
karbohidrat, lemak dan protein.
- ·
Ia juga membantu memelihara sistem saraf dan otot
yang sihat serta fungsi jantung yang normal.
- ·
Setiap sel badan kita memerlukan vitamin B1 bagi
membentuk ATP - iaitu bahan api untuk badan bekerja.
- ·
Vitamin B1 bekerja seiring dengan vitamin B2 dan
vitamin B3 oleh yang demikian pakar makanan akan mengesyorkan vitamin B1
diambil sebahagian daripada vitamin B complex atau lain-lain
multivitamin tambahan
|
- ·
gandum atau hasil gandum,
- ·
kacang pis,
- ·
kacang,
- ·
tepung yang diperkayakan ,
- ·
ikan
- ·
kacang tanah,
- ·
dan daging adalah sumber-sumber yang kaya
dengan vitamin B1.
|
- ·
Keletihan, lemah badan, hilang selera makan.
- ·
Kegelisahan, gangguan tidur.
- ·
Beriberi, iaitu sejenis penyakit "metabolic disorder"
dengan gejala seperti cirit, bengkak buku lali dan kaki, kebas tangan dan
kaki, kesakitan dan kegagalan jantung.
- ·
Sakit pada bahagian abdomen.
- ·
Sembelit
- ·
Gangguan mental atau emosi.
|
|
|
- ·
perlu untuk pembentukan sel darah merah, penghasilan antibodi, pernafasan sel, dan tumbesaran.
- ·
Ia melegakan keletihan mata dan penting dalam pencegahan dan rawatan katarak.
- ·
Ia membantu metabolisme karbohidrat, lemak dan protein.
- ·
Bersama dengan vitamin A, ia memelihara dan memperbaiki selaput
mukosa dalam saluran penghadaman.
- ·
memudahkan penggunaan oksigen oleh tisu kulit, kuku dan rambut ;
menghapuskan kelemumur ; dan membantu penyerapan zat besi dan vitamin B6.
- ·
Pengambilan riboflavin pada amaun yang mencukupi sangat penting
ketika mengandung, kerana kekurangan vitamin ini boleh merosakkan fetus yang
sedang membesar sekalipun wanita tersebut tidak menunjukkan tanda-tanda
kekurangan vitamin B2.
|
- ·
keju,
- ·
putih telur,
- ·
ikan,
- ·
daging,
- ·
susu,
- ·
ayam & itik,
- ·
bayam,
- ·
biji-bijian
- ·
yogurt.
- ·
Lain-lain sumber termasuk
asparagus, avocado, kubis bunga, rumpai laut, sayuran berdaun hijau,
kulat, kacang dan selada air.
|
- ·
Keletihan, lemah badan.
- ·
Bibir merekah, sakit (bengkak) lidah dan di tepi mulut.
- ·
Lemah daya penglihatan, photophobia (terlalu sensitif pada cahaya).
- ·
Gatal kulit, pening , rambut gugur dan insomnia (tidak boleh tidur).
- ·
Lemah daya penghadaman, membantut tumbesaran, dan lembap dalam tindak balas mental.
|
|
|
- ·
diperlukan oleh badan kita untuk peredaran darah dan kulit yang
sihat.
- ·
penting dalam menghasilkan tenaga daripada gula darah (blood sugar)
dan dalam pembuatan lemak.
- ·
Ia membantu dalam fungsi sistem saraf ; dalam metabolisma
karbohidrat, lemak dan protein ; dan dalam pengeluaran asid hidroklorik untuk
sistem penghadaman.
- ·
Ia juga terlibat dalam pengeluaran cecair hempedu dan perut yang
normal dan sitesis hormon seks. . Niacin merendahkan paras kolestrol dan
membaiki peredaran darah. Ia membantu dalam penyakit mental seperti
schizophrenia dan ia juga sebagai
menambah ingatan.
|
- ·
didapati daripada hati lembu,
- ·
ragi yang ditapai,
- ·
kubis bunga,
- ·
lobak merah,
- ·
keju,
- ·
tepung jagung,
- ·
buah kurma,
- ·
telur,
- ·
ikan
- ·
susu,
- ·
kacang tanah,
- ·
ubi kentang,
- ·
tomato
- ·
gandum, dan hasil gandum.
-
|
- ·
Keletihan, lemah badan
- ·
Pellegra,sejenis penyakit dengan gejala bengkak; kulit merekah atau
pecah; bengkak mulut dan lidah; cirit; gangguan mental; pening; lemah badan;
sakit kepala; lemah otot; rendah gula dalam darah.
|
|
- B6-Pyridoxine Hydrochloride
|
- ·
vitamin yang lebih banyak terlibat dalam fungsi badan berbanding
dengan kebanyakan nutrien yang lain.
- ·
Ia memberi kesan kepada
kesihatan fizikal dan mental.
- ·
Ia adalah perlu untuk proses ungkai bina dan penggunaan protein,
karbohidrat dan lemak daripada makanan, untuk pelepasan karbohidrat yang
tersimpan di dalam hati dan otot bagi pengeluaran tenaga.
- ·
membantu mengimbangi tahap sodium dan potassium.
- ·
perlu untuk pengeluaran sel darah merah dan antibodi.
- ·
Ia perlu bagi sistem saraf dan otak berfungsi dengan normal dan untuk
sintesis nukleik asid RNA dan DNA,
yang mana mengandungi arahan-arahan genetik bagi pengeluaran semula semua
sel-sel dan pertumbuhan normal selular.
- ·
Ia mengaktifkan banyak enzim dan membantu dalam penyerapan vitamin
B12, dalam fungsi sistem imuniti, dan dalam pengeluaran antibodi.
|
- ·
Semua makanan mengandungi sebahagian vitamin B6; bagaimanapun ,
berikut adalah makanan yang mengandungi amaun yang tertinggi :
- o
ragi yang ditapai,
- o
lobak merah,
- o
ayam ,
- o
telur,
- o
ikan,
- o
daging,
- o
kacang pis,
- o
bayam,
- o
biji bunga matahari
- o
walnuts.
- o
Sumber lain termasuk avocado, pisang, kacang, blackstrap molasses,
kobis bunga, beras perang, dan bijirin, kubis, cantaloupe, jagung, ubi
kentang, kulit beras, kacang soya, dan tempeh
|
- ·
Keletihan, lemah badan.
- ·
Kegelisahan.
- ·
Depressi ( rasa tertekan).
- ·
Penyakit kulit.
- ·
Bibir merekah , bengkak mulut dan lidah
- ·
Anemia
- ·
Sawan pada bayi.
|
|
- Fotate (as asid folic) @ B9
|
- ·
dianggap sebagai makanan otak,
- ·
ia diperlukan untuk pengeluaran tenaga dan pembentukan sel darah merah.
- ·
Ia juga menguatkan imuniti dengan membantu dalam pembentukan yang
sesuai dan fungsi sel darah putih.
- ·
Oleh kerana ia berfungsi sebagai
koenzim dalam sintesis DNA dan RNA , ia adalah penting untuk pecahan
dan penyalinan sel yang sihat.
- ·
Folik asid terlibat dalam metabolisma protin, dan telah digunakan
dalam pencegahan dan rawatan folik
asid anemia.
- ·
Zat ini juga boleh membantu dalam depresi dan "anxiety".
- ·
Folic acid sangat penting dalam kehamilan.
- ·
Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf "embryonic" dan " fetal"
, yang mana amat penting untuk tumbesaran yang normal.
- ·
Folic asid sangat berkesan apabila digabungkan dengan vitamin B12 dan
vitamin C.
|
- ·
barli,
- ·
daging lembu,
- ·
bran,
- ·
ragi yang ditapai,
- ·
beras perang,
- ·
keju,
- ·
ayam,
- ·
buah kurma,
- ·
sayuran berdaun hijau, daging kambing,
- ·
hati,
- ·
susu,
- ·
cendawan,
- ·
oreng,
- ·
sayuran berubi,
- ·
ikan salmon,
- ·
tuna,
- ·
gandum, dan bijirin.
|
- ·
Sakit di sekeliling mulut.
- ·
Sakit lidah.
- ·
Tumbesaran yang lembap, pada kanak-kanak.
- ·
Anemia.
|
|
|
- ·
diperlukan bagi pembuatan bahan genetik pada sel (DNA) untuk
pertumbuhan dan pembesaran.
- ·
Pembentukan sel darah merah oleh sum-sum tulang adalah bergantung
pada vitamin ini.
- ·
Ia menolong memelihara sel saraf dan sel darah merah.
- ·
Ia juga terlibat dalam penggunaan folik asid dan karbohidrat dalam
makanan.
- ·
Asid hydroklorik melepaskan vitamin B12 di dalam perut ketika proses
penghadaman. Selepas itu ia bercantum dengan sejenis bahan yang
dipanggil faktor intrinsik (IF)
sebelum ianya diserap ke dalam darah.
- ·
Vitamin B12 juga perlu untuk memelihara sistem saraf yang sihat.
|
- ·
ikan ,
- ·
susu dan hasilnya ,
- ·
telur,
- ·
daging
- ·
ayam/itik .
- ·
Bijirin sarapan pagi yang diperkayakan adalah sumber yang sangat baik
vitamin B12 dan merupakan juga sumber yang berharga bagi vegetarians .
|
- ·
Keletihan, lemah badan.
- ·
Megaloblastic anaemia.
- ·
Sakit mulut dan lidah.
- ·
Kebas dan sesemut pada kaki dan tangan disebabkan oleh kerosakan
saraf tunjang.
- ·
Gangguan mental dan emosi..
|
|
|
- ·
membantu dalam pertumbuhan sel; dalam pengeluaran asid lemak; dalam
metabolisma karbohidrat, lemak, dan protin ; dan dalam penggunaan vitamin
B-complex yang lain
- ·
diperlukan untuk rambut dan kulit yang sihat.
- ·
memelihara agar kilang peluh,
tisu saraf, dan sum-sum tulang sentiasa sihat.
- ·
ia menolong melegakan kesakitan otot.
|
- ·
ragi yang ditapai,
- ·
telor putih yang dimasak,
- ·
daging,
- ·
susu,
- ·
ayam dan itik,
- ·
ikan air masin,
- ·
kacang soya, dan biji-bijian.
|
- ·
Keletihan dan lemah badan.
- ·
Kurang selera makan.
- ·
Rambut gugur.
- ·
Bengkak lidah
- ·
Ruam kulit (eczema).
- ·
Gangguan emosi.
|
|
|
- ·
dikenali sebagai "vitamin anti-stress"
- ·
berperanan dalam pengeluaran hormon adrenal dan
pembentukan antibodi, membantu dalam penggunaan vitamin, dan menolong
menukarkan lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga.
- ·
Ia diperlukan oleh semua sel dalam badan dan tertumpu
dalam organ badan.
- ·
Ia juga terlibat dalam pengeluaran "
neurotransmitters ".
- ·
Vitamin ini adalah elemen perlu koenzim A, bahan
kimia badan penting yang terlibat dalam kebanyakan fungsi
metabolisma.
- ·
penambah stamina dan mencegah sesetengah bentuk
anemia.
- ·
Ia diperlukan untuk salur perut-usus berfungsi
dengan normal dan boleh menolong dalam merawat tekanan dan rasa cemas
(anxiety).
|
- ·
daging lembu
- ·
ragi yang ditapai,
- ·
telor,
- ·
sayuran segar,
- ·
buah pinggang, hati,
- ·
kulat,
- ·
kacang,
- ·
royal jelly,
- ·
ikan air masin,
- ·
torula ragi,
- ·
tepung dibuat dari rair, dan gandum.
|
- ·
Keletihan, lemah badan.
- ·
Sakit kepala.
- ·
Loya , muntah.
- ·
Sakit abdomen
- ·
Lemah daya tahan kepada jangkitan saluran pernafasan.
- ·
Kebas dan sesemut pada kaki.
- ·
Kejang otot.
|
Vitamin Dalam B Complex Shaklee
ReplyDelete